Jak to miło zacząć dzień od posmakowania podarowanego przez Klientkę słodkiego co nieco 😍 Dziękuję Pani Ewie za prezencik i dobre wibracje!
W sam raz do przedpołudniowej kawy.
 


 
A właśnie, czy po hiszpańsku słowo cava w tłumaczeniu na polski to kawa? Otóż nie! Cava to wino musujące wytwarzane metodą szampańską produkowane głównie w Katalonii (95% produkcji pochodzi ze strefy Alto Penedés). Nazwa pochodzi od języka katalońskiego i znaczy piwnica, w której przechowuje się wino.
Warto wiedzieć, że aby to smaku przypominające francuski szampan wino mogło posiadać na etykiecie określenie cava musi dojrzewać w butelce przez co najmniej 9 miesięcy. 
Jaką cavę wybarać? Zależy to oczywiście od preferencji naszych kubków smakowych 👅 
Wyróżniamy następujące nazewnictwo stosowane na etykietach ze względu na zawartość cukrów oraz okres poddania zastosowaniu metody szampańskiej:

wytrawne / półwytrawne:

Brut Nature  - 0 do 3 g cukrów na litr (nature oznacza, że cava może zawierać wyłącznie cukry pochodzące bezpośrednio z użytych w fermentacji gron)
Extra Brut - do 6 g na litr
Brut - do 12 g
Extra Seco - od 12 do 17 g   
Seco - 17 do 32 g
Semiseco - 32 do 50 g
 
słodkie:
Dulce - ponad 50 g / litr
 
okres poddania zastosowaniu metody szampańskiej:
Joven (lub bez określenia) - 9-15 miesięcy dojrzewania w butelce
Reserva - 15-30 miesięcy
Gran Reserva - ponad 30 miesięcy dojrzewania w butelce
 

Dla osób uczących się j. hiszpańskiego – cava jest rodzaju męskiego, będzie zatem: el cava, cava rosado, cava catalán itd.
 
A na co Wy dzisiaj macie ochotę? Na kawę czy cavę?
 
Przyjemności!
 
 
żródła:

http://hiszpania-portal.pl/cava-i-szampan-roznice-produkcja-rodzaje-smak/

Brak komentarzy