środa, 29 lipca 2015

Marnowanie jedzenia (despilfarro alimentario)


Jakiś czas temu, w poście o przysłowiach hiszpańskich La casa se arruina por la cocina pisałam o marnowaniu jedzenia. Podałam trzy linki do hiszpańskich stron dotyczące tego zjawiska. Dzisiaj czas na wyjaśnienie tematu w formie tekstu - słowniczka.

Teksty nie są optymistyczne. Na stronie Oxfam Intermón możemy przeczytać, że na świecie marnuje się (se desperdicia) więcej jedzenia, niż mogłyby zjeść wszystkie osoby głodujące (personas hambrientas). 40 milionów ton (toneladas) jedzenia, które się  marnuje (alimentos despilfarrados) tylko w Stanach Zjednoczonych (EEUU) w ciągu roku mogłoby wyżywić miliard osób, które codziennie kładą się spać głodne (con hambre).

W artykule ze strony huffingtonpost.es zadane jest nam pytanie o wszystkie artykuły, jakie mamy w lodówce (frigorífico). Autor tekstu pisze: pomyśl o tych produktach. Weź jedną trzecią rzeczy. Wyrzuciłbyś je do śmieci (basura)? Na pewno nie, pomimo, że i tak robisz to nieświadomie (sin que te des cuenta - nie zdając sobie sprawy). Tak, średnio wyrzucamy jedną trzecią produktów spożywczych, które zakupujemy. Każdy obywatel Unii Europejskiej (UE) marnuje (i wyrzuca) średnio 179 kilogramów jedzenia rocznie, czyli pół kilo żywności dziennie (medio kilo diario). Takie są wyliczenia Parlamentu Europejskiego. Do tych uderzających (impactantes) liczb należy dodać jeszcze jedno: w samej Unii Europejskiej jest aż 79 milionów ludzi żyjących poniżej progu ubóstwa (por debajo del umbral de pobreza)

marnowanie jedzenia, despilfarro alimentario, apto para el consumo humano, wyrzucanie resztek, wyrzucanie jedzenia, czy wyrzucanie kości to marnowanie jedzenia, czy wyrzucanie skórek warzyw to marnowanie jedzenia
Zdjęcie z TEJ strony


W artykule podane są ciekawe (i szokujące) dane: jedna trzecia produkowanej żywności się marnuje, jedna osoba na osiem głoduje (pasa hambre) i jedna osoba na siedem jest otyła (sufre obesidad). Ekspert w temacie podsumowuje temat: żyjemy w kafkowskim świecie (vivimos en un mundo kafkiano). Trochę tak jest, czyż nie?

W ostatnim, trzecim tekście, który dzisiaj linkujemy i tłumaczymy najważniejsze słówka związane z marnowaniem jedzenia, dowiadujemy się co to właściwie jest "marnowanie pożywienia" (despilfarro alimentario). Jest to wyrzucanie jedzenia, które jest zdatne do spożycia przez człowieka (apto para el consumo humano). Wyrzucanie resztek takich jak kości z mięsa (los huesos de la carne), ości ryb (las espinas del pescado), skorupek (cáscaras) czy skórek warzyw (las pieles de las verduras) nie jest uważane za marnowanie jedzenia. Są to tak zwane odpadki organiczne (residuos orgánicos)

Zapraszam do pogłębienia artykułów na własną rękę. Na pewno z moim słowniczkiem przyjdzie to Wam łatwiej. Jeśli macie jakieś spostrzeżenia lub wątpliwości - czekam na Wasze komentarze!

A czy Wam zdarza się widzieć jak marnuje się jedzenie? 


Linki:




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Blog o tłumaczeniach © 2012 - 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony z przez Blokotka